Monumentale gedenksteen voor Jacob Israël de Haan

Herinnering aan Jacob Israël deOp initiatief van Erik Schaap plaatste de gemeente Zaanstad eind februari 2013 in het centrum van Zaandam een gedenksteen voor de joodse dichter Jacob Israël de Haan. De Haan (1881-1924), wiens vader 28 jaar voorzanger was in de plaatselijke synagoge, bracht zijn jeugdjaren door in Zaandam.

De onthulling van de granieten steen vond plaats door burgemeester Geke Faber en Erik Schaap. De laatste had in 1999 namens het Bureau Discriminatiezaken en de Nederland-Israëlitische Gemeente een verzoek ingediend om de beroemde dichter te eren met een blijvende herinnering. In tegensteling tot zijn eveneens schrijvende zuster Carry van Bruggen, die in Zaanstad een straat, een monument en een school naar zich vernoemd kreeg, was er voor Jacob Israël de Haan niets blijvends gecreëerd.

De gedenksteen kreeg een plek tegenover de voormalige Zaanse synagoge. Het bevat één van de meer dan duizend kwatrijnen die De Haan schreef. In een paar daarvan spreekt heimwee naar zijn jeugd. Dat het veertien jaar duurde voor het monument er kwam, had mede te maken met een ingrijpende verbouwing van het stadscentrum.

In 1999 schreef Erik Schaap ter gelegenheid van De Haans 75-ste sterfdag een mini-biografie over deze literator, homo-emancipator en politicus. In dit boekje wordt veel aandacht besteed aan de Zaanse jaren van De Haan. Er zijn nog maar een paar exemplaren te koop.

Bestellen van Mijn lied, mijn leed, mijn hartstocht kan door overmaking van €7,50 per exemplaar op rekeningnummer 357143 van het Bureau Discriminatiezaken in Zaandam (onder vermelding van ‘De Haan’).